Etablererkurset i Kirkenes – gjennomført!

For første gang på mange år har det blitt avholdt etablererkurs i Kirkenes. Forrige fredag var den siste av fire samlinger hvor kursets deltakere deltok i en pitch-konkurransen som ble holdt i lokalene til UiT Kirkenes, hvor deltakerne fikk 5 minutter til å presentere sin forretningside.

Nervene var i høyspenn før scenen ble inntatt og kommunenes nye gründere skulle i rampelyset. Ordfører Rune Rafaelsen, Magnus Mæland, kommunenes nye næringssjef, og Marie J. Sommernes fra Sør-Varanger Utvikling satt som jury og vurderte hver presentasjon nøye.

– Gjennom etablererkurset har deltakerne lært om alt fra personlig motivasjon, marked, behovsforståelse og kunden, budsjettering og likviditet, forteller kursansvarlig Oda Camilla Rykkje, fra Kirkenes Næringshage. Sør-Varanger har mange flinke og dyktige folk, med spennende og nyskapende ideer som de ønsker å sette til livs. Vi håper dette kurset vil gi deltakerne et godt fundament for videre etablering og oppstart.

Juryen hadde en vanskelig oppgave foran seg da de skulle juryere presentasjonene. Hver kursdeltaker fikk fem minutter til disposisjon for å presentere de viktigste momentene ved sin forretningside, etterfulgt av fem minutter spørsmål.

Marie J. Sommernes, prosjektkoordinator ved Sør-Varanger utvikling var imponert over kvaliteten av presentasjonene.
– Det var utrolig interessant å oppleve de forskjellige pitchene. Alle deltakerne tok presentasjonen sin alvorlig, og vi kunne se at de hadde lagt ned mye arbeid i forberedelsene sine opp mot pitch-konkurransen, forteller hun.
– Ikke minst var det artig å høre hvordan mange av deltakerne begynte med en stor, nesten litt ubegripelig ide, og hvordan de gjennom kurset har fått konkretisert hva de ønsker å jobbe med.

Etter en del fram og tilbake klarte endelig juryen å bestemme seg for to vinnerne av pitch-konkurransen. Sør-Varanger Utvikling og Sparebanken Nord-Norge hadde gitt 5000 kr hver til to deltakere som utmerket seg både når det gjaldt forretningskonsept og presentasjon. Alexa-Kristin Camire og John-Henrik Mienna stakk av med de to prisene for beste pitcher.

Etablererkurset har også fasilitet for et gryende gründernettverk i Sør-Varanger. Kursdeltakerne har fått blitt kjent med andre i samme situasjon som dem selv. Ikke minst har de også funnet samarbeidspartnere for sine egne forretningskonsept, noe som kan hjelpe dem på veien videre i etableringsfasen.
Vi er veldig glad å høre de gode tilbakemeldingene vi får på kursinnholdet. Men noe av det beste med hele kurset har vært samholdet og de gode dialogene som har oppstått mellom deltakerne. Å høre hvordan de snakker hverandre fram og gir hverandre gode råd og tilbakemeldinger på den enkeltes tanker og forretningside er noe jeg verdsetter høyt. Jeg gleder meg allerede til neste etablererkurs utpå nyåret en gang, avslutter Rykkje med et smil.

Etablererkurset er holdt av Kirkenes Næringshage. En stor takk til Finnmark Fylkeskommune, Sør-Varanger Kommune, Sør-Varanger Utvikling og Sparebanken Nord-Norge som har vært med og finansiere kurset!